Barst in uw ruit? Geen zorgen.
Wij lossen dit goedkoop voor u op!

Autoruit apk keuring


Belangrijke informatie over een apk keuring : 

Het gaat bij de APK keuring van de voorruit voornamelijk om het zicht. Aangezien tegenwoordig vrijwel alle autoruiten van gelaagd glas zijn gemaakt kan een ruit er niet 'uitklappen'. Een scheur of meerdere scheuren heeft dus geen gevolgen voor de veiligheid van de ruit (uitzonderingen daargelaten, denk aan bijvoorbeeld een baksteen door een voorruit). Bij de APK keuring wordt onderscheidt gemaakt tussen het zichtveld (direct en indirect) en de rest.

Directe zichtveld: Boven het stuur in de auto kan je een a4tje in de breedte houden. Het veld dat dan ontstaat is het directe zichtveld. Sterren en barsten zijn toegestaan in het directe zichtveld! Hierover ontstaan vaak misverstanden, het komt zelfs voor dat een APK keurmeester een auto hierop afkeurt. Pas op het moment dat er barsten MET VERTAKKINGEN in het zichtveld zitten wordt deze afgekeurd. Let op: een enkele barst die door het zichtveld komt is geen reden om de ruit af te keuren.

Indirecte zichtveld en de rest van de autoruit: Op het moment dat je het a4tje naast het directe zichtveld houdt, krijg je het indirecte zichtveld. Hierin zijn barsten en sterren toegestaan. Zelfs barsten die vertakken zijn hier toegestaan. Een barst met vertakkingen die uitkomt in het directe zichtveld is wel een reden om de ruit af te keuren. Indien een barst met vertakkingen ergens anders in de ruit zit, mag dit nooit een reden vormen om de ruit af te keuren.
Helaas komt het nog steeds vaak voor dat APK-keurders ruiten onnodig afkeuren. Wij adviseren u dan ook de site van het RDW te raadplegen indien u hiermee problemen ondervindt.

Uw veiligheid en die van anderen is het belangrijkst! Mocht uw ruit door de APK-keuring komen maar ondervindt u zelf dat het zicht slecht is, adviseren wij u ten alle tijden de ruit te vervangen. Indien er veel steenslag of krassen in de ruit zitten zal de ruit gewoon door de APK keuring komen. Er kunnen echter wel gevaarlijke situaties ontstaan omdat uw zicht minder is. Wij adviseren hier geen enkel risico mee te nemen.